home
Goudanet zoekt in
• de catalogi van bibliotheek, streekarchief en museum;
• lokale internetsites;
• Tidinge van die Goude (fulltext);
• de Schatkamer (fulltext);
• landelijke bronnen;
• nieuwsbrieven, publicaties e.d. van Goudse cultuurhistorische organisaties

Duizenden supporters rond de velden

De jaren vijftig
Dat was de tijd dat er vele duizenden mensen kwamen kijken naar wedstrijden van Gouda en ONA. Er was toen niets anders.


De beste herinnering heeft Jan Kruitbosch aan de beslissingswedstrijd op het VUC-terrein. In de tweede beslissingswedstrijd om de afdelingstitel, bij de stand 1-1, ging hij naar voren en wist de winnende treffer te scoren. Hij ziet soms in zijn slaap die bal er nog steeds in gaan.

Deze wedstrijd is hem zo bij gebleven, omdat dit de wedstrijd van de doorbraak was. Zonder deze winst had Gouda niet kunnen spelen om het landskampioenschap en had men waarschijnlijk geen landstitels kunnen halen.

Dit was goed voor het vertrouwen, het team wist dat het goed was en zo kon een tweede landstitel volgen.


ONA was in die tijd een echte vriendenclub in de Korte Akkeren. Arie Hersche vertelt dat de trainer Van de Gevel was.

In die tijd werd er wel eens 5 gulden door de brievenbus gegooid. Het grootste bedrag dat Arie ooit verdiend heeft was de overwinningspremie bij AZ '67 in het eerste seizoen: 175 gulden voor een overwinning.

Puck Noorlander kreeg bij GSV tweemaal per jaar een paar voetbalschoenen van secretaris Joep Lakerveld en dat was het.

In die tijd was de rivaliteit tussen ONA en Gouda het grootst. Naar de onderlinge wedstrijden leefde je echt toe.

Op de markt, waar de uitslagen bij de Goudsche Courant opgehangen werden (nu hebben we Radio Gouwestad) leidde die rivaliteit nog wel eens tot een handgemeen. Jeugdwedstrijden tussen Olympia (Ton Thie), Gouda en ONA werden soms door wel 1500 toeschouwers bezocht.

Toen Puck voor het eerst met GSV bij Gouda speelde, waren de GSV'ers zo bloednerveus, dat ze met z'n vieren struikelden over de ketting die hing bij de entree naar het speelveld.

Er zaten dan ook 5000 man op de tribunes.


bron: Hans Sanders (Officieel orgaan sv Gouda)




Warning: include(includes_html/footerlinkjes.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /srv/pimbol/www/dossiers.goudanet.nl/dossiers.php on line 229

Warning: include(includes_html/footerlinkjes.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /srv/pimbol/www/dossiers.goudanet.nl/dossiers.php on line 229

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'includes_html/footerlinkjes.php' for inclusion (include_path='.:/var/php5/lib/php') in /srv/pimbol/www/dossiers.goudanet.nl/dossiers.php on line 229
X

nieuwsbrief

Meld je aan voor de digitale nieuwsbrief!