home
Goudanet zoekt in
• de catalogi van bibliotheek, streekarchief en museum;
• lokale internetsites;
• Tidinge van die Goude (fulltext);
• de Schatkamer (fulltext);
• landelijke bronnen;
• nieuwsbrieven, publicaties e.d. van Goudse cultuurhistorische organisaties

Minstens 600 gulden per jaar

Betaald voetbal
Adrie Evengroen herinnert zich dat er bij ONA driemaal over toetreding naar het betaald voetbal vergaderd is. Pas de derde keer in het Anker ging de kogel door de kerk. De eerste wedstrijd tegen Blauw Wit leverde een 6-1 overwinning op en grote opluchting, omdat men tot die tijd niet wist hoe men er ten opzichte van de andere teams voor stond. De spelers dienden van de KNVB minstens 600 gulden per jaar te verdienen. Bij ONA kregen de spelers 20 gulden voor een overwinning, 10 voor een gelijkspel en 5 voor een nederlaag. Een trainingsavond leverde 2,50 op. Op jaarbasis kwam men bij ONA nooit boven die 600 gulden uit, zodat de club aan het eind van het seizoen de inkomsten tot 600 gulden moest aanvullen.


Arie Hersche speelde op zijn 17e in het eerste, maar er mocht pas betaald worden vanaf je 18e. ONA had hem beloofd dat hij het geld dat hij daardoor mis zou lopen dan wel op zijn 18e zou krijgen. Dat geld moet hij nu nog ontvangen.Fred herinnert zich een bomvol Veemarkt Restaurant, waar door Gouda over betaald voetbal gesproken werd. Het bestuur wilde liever niet. Men is bezig geweest met de Kaarsenfabriek als sponsor, maar het is er allemaal niet van gekomen. Later bij de amateurs werd er door iemand wel eens wat geld door de brievenbus gegooid, maar alles bij elkaar kon je daar nog geen paar voetbalschoenen voor kopen.


Arie de Vries heeft in de kantine na afloop wel eens een tientje in zijn handen gedrukt gekregen. Dat kwam goed uit want hij zat toen in militaire dienst. Daar is het bij gebleven.


Puck heeft jammer genoeg nooit wat gehad.


Jan kreeg bij SHS voor die tijd goed betaald. Voor een gewonnen wedstrijd kreeg je 150 gulden en daar keerde hij graag het hele veld voor om want hij verdiende bij zijn vader 35 gulden per week. Gouda kreeg voor hem 6000 gulden van Kroesemeijer, de voorzitter van Holland Sport.


Adrie Evengroen vertelt dat ONA in het seizoen 1954 - 1955 kampioen werd van de tweede klasse en normaal gesproken gepromoveerd was naar de eerste klasse, het hoogste niveau, als het betaalde voetbal er niet tussen gekomen was. Nu herinnert hij zich nog het enorme kampioensfeest in zaal Kunstmin en dat hij liever in de oude eerste klas was gaan spelen.


Arie Hersche was, toen hij bij ONA speelde, uitgenodigd bij de Molenaars thuis om te komen praten over een overgang naar KFC. Arie was vanuit de Korte Akkeren weinig gewend en kwam met de trein en was nogal geïmponeerd door het grote huis en de luxe. Uiteindelijk kreeg hij 1500 gulden tekengeld handje contantje mee, hij wist niet wat hem overkwam. Op weg naar Gouda in de trein heeft hij regelmatig in zijn binnenzak gekeken of het geld er nog in zat. Later hoorde hij van Jan Rozendaal, die ook in het Nederlands amateur elftal speelde en ook naar KFC ging, dat die 3000 gulden had gehad. Zo wordt men door schade en schande wijs en het tekent de zakenmentaliteit van de Molenaars.


bron: Hans Sanders (Officieel orgaan sv Gouda)

[21-08-09] 200-05_evengr.jpg


Adrie Evengroen


Bij ONA kregen de spelers

20 gulden voor een overwinning,

10 voor een gelijkspel en

5 voor een nederlaag.

Een trainingsavond leverde 2,50 op.


Hiernaast verslag Betaald voetbal.

Reageer zelf op deze pagina
Schrijf een reactie
Warning: include(includes_html/footerlinkjes.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /srv/pimbol/www/dossiers.goudanet.nl/dossiers.php on line 229

Warning: include(includes_html/footerlinkjes.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /srv/pimbol/www/dossiers.goudanet.nl/dossiers.php on line 229

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'includes_html/footerlinkjes.php' for inclusion (include_path='.:/var/php5/lib/php') in /srv/pimbol/www/dossiers.goudanet.nl/dossiers.php on line 229
X

nieuwsbrief

Meld je aan voor de digitale nieuwsbrief!