home
Goudanet zoekt in
• de catalogi van bibliotheek, streekarchief en museum;
• lokale internetsites;
• Tidinge van die Goude (fulltext);
• de Schatkamer (fulltext);
• landelijke bronnen;
• nieuwsbrieven, publicaties e.d. van Goudse cultuurhistorische organisaties

STRAATVOETBAL WIE NIET

[10-04-09] 440-01industriet.jpg

Er wás een periode dat het straatvoetbal in Gouda floreerde. Er werden hele competities gehouden tussen team's uit verschillende wijken. Op de foto een van de plekken waar vele Gouwenaars mooie herinneringen aan hebben.


Het Industrieterrein!

Welke Goudse (straat)voetballer heeft niet gevoetbald op het Industrieterrein??


Onderstaand verhaal uit 1957 illustreert het floreren van het straatvoetbal in die periode.


Goudse straatvoetbalcompetitie voorbij: wethouder Luidens reikte aan kampioenen prijzen uit.
(Gouda 8 juli 1957) Er zullen er niet veel ontbroken hebben, gisteravond in het Veemarktrestaurant waar de Goudse straatvoetbalcompetitie haar einde vond in de prijsuitreiking, waaraan wethouder H. Luidens, in plaats van burgemeester James, die verhinderd was, een officieël tintje verleende.
De zaal was haast vol door al die straatvoetballertjes, die gedurende zes weken onder auspicien van het r.k. jeugdcentrum ,,Jongensstad" op het Industrieterrein aan de Nieuwe Vaart menige spannende wedstrijd hadden gespeeld. 
Zo'n driehonderd jongens zijn er mee bezig geweest. Ze hebben een leuke tijd achter de rug: een brok gezonde vrijetijdsbesteding en een propaganda voor de voetbalsport.


Eenentwintig teams namen deel


Eenentwintig elftallen hebben er aan deelgenomen, ditmaal voor het eerst in twee afdelingen, een voor de jonge leefdtijdsgroep tot en met 14 jaar en een (en deze afdeling was er voor het jaar voor het eerst) voor een wat oudere leeftijdsklasse, van 15 t/m 18, door de leiding van Jongensstad wat somber seniorafdeling genoemd.
In de eerste groep zaten zestien elftallen, waarvan er een, die van de Potgieterstraat, halverwege blijkbaar de moed opgaf, niet meer verscheen en daarom gediskwalificeerd werd.


120 wedstrijden


Er waren 120 wedstrijden voor nodig om de competitie een halve slag te doen draaien. In de oudere afdeling speelden vijf elftallen, die een hele competitie vol maakten en dus in totaal twintig wedstrijden speelden. Er is heel wat werk voor nodig geweest omdat alles vlot te laten verlopen. 
Pater N. Ruys, de nieuwe directeur van ,,Jongensstad", heeft dat in een inleidend woord duidelijk laten uitkomen en met voldoening die medewerking gememoreerd van o.a. het gemeentebestuur, dat het Industrieterrein beschikbaar stelde en de doelpalen leverde en van de heer B. van Helden, die als treintechnicus veel werk verzet heeft van het bestuur van de afdeling Gouda van de Kon. Nederlandse Voetbalbond en natuurlijk van de scheidsrechters, die vele avonden opofferden om het spel binnen de regels te houden.

Een bijzonder woord van dank voor de heer A. Kleiweg hoofdleider van ,,Jongensstad", die de organisator is geweest en die voor zijn werk een cadeautje kreeg.
Goed werk
Het gemeentebestuur heeft veel belangstelling voor dit werk, zo zeide wethouder H. Luidens en verheugt er zich over dat het door de medewerking van vele vrijwilligers gedaan kan worden. 
Het is een goed werk, omdat de jeugd leert haar vrije tijd op een prettige wijze door te brengen met een spel, dat voor de ontwikkeling van het karakter belangrijk kan zijn.


Kees Cabout


Kees Cabout van ,,Jongensstad " eerste in de oudere leeftijdsgroep, Jan Oudijk van ,,De Zwaluwen" (Karnemelksloot en omgeving) dat kampioen van de jongere leeftijdsgroep werd en Frans v.d. Bijl van VVV (Eerste Kade), dat in de laatste groep tweede werd, hebben daarna als de aanvoerders der elftallen de prijzen (legpenningen, messen en aanstekers) uit handen van wethouder Luidens in ontvangst genomen. 
En dan was er nog het elftal van de Kievitsstraat onder aanvoering van Gerrit de Knikker dat de prijs voor het sportiefste elftal kreeg.


Er was nog een spreker de heer J. Coots de voorzitter van het zomeravondcomite straatvoetbal te Vlaardingen waar naar Gouds voorbeeld dit jaar voor het eerst een straatvoetbalcompetitie werd gehouden.


Hij dacht aan de dag van vandaag waarop een selectie (elftal) van Goudse straatvoetballertjes naar Vlaardingen zal gaan om de vertegenwoordigende ploeg van Vlaardingen te ontmoeten.
Hij bood de jongens alvast een bootreis naar de Rotterdamse Havens aan.Na de prijsuitreiking werd de film ,,De witte majesteit" vertoond .


Zo was de eindstand:


Jongens tot en met 14 jaar


Zwaluwen 15 - 27


VVV 15 - 24


Staringstraat 15 - 20


Vondelstraat 15 - 19


Industriestraat 15 - 19


Weth. Venteweg 15 - 19


Kievitstraat 15 - 18


Jongensstad 15 - 16


Nieuwe Haven 15 - 15


Tollenstraat 15 - 13


Tuinstraat 15 - 12


ESK 15 - 11


Piersonweg 15 - 11


Raam 15 - 8


Stolwijkersluis 15 - 7


Jongensstad kreeg een strafpunt maar won een protest, zodat zij een punt meer krijgt.


De Weth. Venteweg kreeg een winstpunt in mindering, omdat eenmaal een ongerechtigde speler meedeed.


Eindstand jongens 15 t/m 18 jaar


Jongensstad 8 - 12


Tuinstraat 8 - 10


Flamingo's 8 - 9


Raam 8 - 9


DVO 8- 1


bron: Goudse Courant 1957

[10-04-09] 200-industrieplat.jpg

Industrieterrein nu!

Reageer zelf op deze pagina
Schrijf een reactie
Warning: include(includes_html/footerlinkjes.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /srv/pimbol/www/dossiers.goudanet.nl/dossiers.php on line 229

Warning: include(includes_html/footerlinkjes.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /srv/pimbol/www/dossiers.goudanet.nl/dossiers.php on line 229

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'includes_html/footerlinkjes.php' for inclusion (include_path='.:/var/php5/lib/php') in /srv/pimbol/www/dossiers.goudanet.nl/dossiers.php on line 229
X

nieuwsbrief

Meld je aan voor de digitale nieuwsbrief!