home
Goudanet zoekt in
• de catalogi van bibliotheek, streekarchief en museum;
• lokale internetsites;
• Tidinge van die Goude (fulltext);
• de Schatkamer (fulltext);
• landelijke bronnen;
• nieuwsbrieven, publicaties e.d. van Goudse cultuurhistorische organisaties

De Vrolijke Tippelaars

[30-03-09] 200-ries2.jpg

Ries Broekhuijzen

Van Ries Broekhuijzen uit Odoorn (Drenthe) werd de volgende bijdrage ontvangen.


D.V.T. (De Vrolijke Tippelaars) werd in 1953 opgericht door Kees Baas de bekende melkboer van de Van der Palmstraat in de Korte Akkeren.
Zijn schoonzoon Cor Verkaik werd voorzitter. Verkaik was in de de Goudse sportwereld geen onbekende, o.a. voorzitter van de v.v. Gouda. Verkaik heeft veel voor de Goudse voetbalsport betekend.
D.V.T. had ook trainingsavonden die dan vaak op woensdag vertrokken van Van der Palmstraat.
De junioren hebben jaren onder de bezielende leiding van meneer Schouten uit de Bockenbergstraat en mevrouw Spek uit de Tollenstraat hun kilometers gelopen.


D.V.T. was een vaste deelnemer aan de Goudse Avondvierdaagse, het bekende HAND IN HAND KAMERADEN werd veel gezongen. Echter er was ook een alternatief D.V.T. (hand in hand), bij aankomst in het Veemarktrestaurant werd dit veel gezongen.
Wie wie weet nog het D.V.T. refrein?


Ook was D.V.T. tijdens de AVD wel eens spoorloos. Op de Nieuwdorperweg in Reeuwijk zat de gehele groep dan op de koffie bij de familie Hoogerdijk.


Fietsers en bromfietsers
Fieters en bromfietsers werden van de dijk gelopen. Auto's die te dicht langs de wandelaars scheurden, werden dan wel eens met de vlakke hand bewerkt.


Vierdaagse
D.V.T. was een vaste gast op de Apeldoornse Vierdaagse, 30 km per dag was de afstand.

De Airborne Tocht in Oosterbeek was een jaarlijks evenement waar vele D.V.T.'ers nog volop herinneringen aan hebben. Groepen van over de 100 Goudse deelnemers was geen uitzondering.

[14-03-10] 440-logodvt.jpg
Airborne Tocht (Oosterbeek: 12 september 1964):


[10-02-09] 200-airborne1964.jpg


10de Vierdaagse Apeldoorn (22 t/m 26 juli 1963):


[10-02-09] 200-apeldoorn631.jpg


Kees Baas loopt in de linkse rij op de tweede plaats en Ries Broekhuijzen op de vierde plaats links.


KEES BAAS, sportman van de Avondvierdaagse (1967)


In 1951 liep Kees Baas voor de eerste keer de Avondvierdaagse. Als melkhandelaar kende hij veel mensen. Hij had zijn melkzaak in de Van der Palmstraat in de Korte Akkeren. Verschillende klanten hadden hem zien meelopen en schreven het jaar daarop in.
Zij liepen met hem mee en zo ontstond al gauw een aardig groepje. Dit leidde er toe, dat in 1953 Gouda een wandelsportvereniging er bij kreeg.
Op 1 juli 1953 van dat jaar werd D.V.T. (De Vrolijke Tippelaars) opgericht.
In haar bloeiperiode telde zij ongeveer 150 leden.
Tot de beginjaren '80 heeft zij bestaan. Officieël opgeheven is de vereniging nooit.


Bron: AVD in de twintigste eeuw

Reageer zelf op deze pagina
Schrijf een reactie
Warning: include(includes_html/footerlinkjes.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /srv/pimbol/www/dossiers.goudanet.nl/dossiers.php on line 229

Warning: include(includes_html/footerlinkjes.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /srv/pimbol/www/dossiers.goudanet.nl/dossiers.php on line 229

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'includes_html/footerlinkjes.php' for inclusion (include_path='.:/var/php5/lib/php') in /srv/pimbol/www/dossiers.goudanet.nl/dossiers.php on line 229
X

nieuwsbrief

Meld je aan voor de digitale nieuwsbrief!