home
Goudanet zoekt in
• de catalogi van bibliotheek, streekarchief en museum;
• lokale internetsites;
• Tidinge van die Goude (fulltext);
• de Schatkamer (fulltext);
• landelijke bronnen;
• nieuwsbrieven, publicaties e.d. van Goudse cultuurhistorische organisaties

The Braves (ontstaan uit de v. & a.v. Gouda) 1965


[12-07-10] 440-01honkbal.jpg


Maandag 27 september 1965
viel de beslissing . . .


v. & a.v. Gouda krijgt Honkbalafdeling

h.s.v. The Braves - Gouda (ontstaan uit v. & a.v. Gouda)


Oprichting
Voor velen is het voorstel tot oprichting van een afdeling honkbal als een complete verrassing gekomen. Ons bestuur heeft zich er reeds geruime tijd mee beziggehouden. Men is nl. van mening, dat voor een dergelijke afdeling in onze vereniging zeker ,,ruimte" is en dat deze afdeling ook ,,levensvatbaar" zal blijken te zijn.


Het opent voor voetballers, die in de zomermaanden toch een teamsport willen blijven beoefenen, een belangrijke mogelijkheid daartoe.
Als een dergelijke afdeling een beetje wil ,,draaien" zal de ,,trek" naar onze velden bij de leden ook gedurende de zomermaanden aanhouden. Er is dan immers wat te zien en te doen!


Honkbal bij ,,Sport in Beeld"
Honkbal dus! Eerlijk gezegd: wat weten we er eigenlijk nog van. We zien het in de zomermaanden nogal eens in ,,Sport in Beeld" op de T.V.
We weten, dat deze tak van sport in Nederland in populariteit toeneemt. Ons land staat in West-Europa zelfs op eenzame hoogte en heeft een abonnement op de titel ,, Europees Kampioen", maar het is bekend, dat in dit opzicht het spreekwoord: ,,In het land der blinden is eenoog koning" zeer van toepassing is, want ondanks de duurklinkende ,,Europese titel" is het honkbal in ons land vergeleken met Amerika ,,nergens".


Er wordt ernstig naar gestreefd deze nog wijde kloof smaller te maken. Maar hoe dan ook: vast staat, dat in Nederland honkbal populairder wordt en dat vele voetbalverenigingen deze tak van sport als ,,bijsport" in de zomermaanden beoefenen. Er is nl. een soort ,,vriendschap" tussen voetbal en honkbal.


Bron: Officieel Orgaan
v. & a.v. Gouda
29e jrg, nr. 3, sept. 1965Eerste training
14 januari 1966 eerste honkbaltraining in de geschiedenis bij v. & a.v. Gouda


De heer Dietz verzorgde het ,,conditie gedeelte" en de heer Wennekes trachtte daarna het nodige bij te brengen op het gebied van werpen en vangen.
Alles was natuurlijk nog een beetje onwennig.

Bestuursleden van het eerste uur
R. Walthie, M.H. Scheepbouwer en G. Wennekes waren de eerste honkbalbestuurders bij v. & a.v. Gouda.


Competitiestart flitsend
Dankzij deskundige training en goede coaching van de heer Wennekes werd op 1 mei 1966 sterk gestart met een 23-8 overwinning tegen Zwijndrecht.
Op 7 mei echter weer tegen Zwijndrecht lukte het niet om weer de punten in Gouda te houden. Nu werd het 3-4 door een misverstand tussen van Oije en Tol.


[13-07-10] 440-oije.jpg

Dick van Oije in actie


De derde partij tegen S.V.O. uit Overschie was er echter weer herstel en kon Gouda 13-7 winnend afsluiten.
Prachtige resultaten met veel publiek en volop nieuwe leden voor deze nieuwe tak van sport voor de v. & a.v. Gouda.


[13-07-10] 440-01_honkbal.jpg


Propagandafilmavond HONKBAL met gast Herman Beidschat


Woensdagavond 17 november 1965 werd in het clubgebouw aan de Nieuwe Vaart een propagandafilm gedraaid over honkbal.
Gast op deze avond was niemand minder dan, Nederlands en Europa's beste werper, Herman Beidschat.


De heer Beidschat kon met zijn in de praktijk opgedane ervaring een goed inzicht geven in de vele kneepjes van het honkbal.
Ook een drietal van geluid voorziene films, waarvan een prachtige kleurenfilm van een wedstrijd tussen de Los Angelos Dodgers en de Yankee's uit New York, werden door de heer Beidschat van deskundig commentaar voorzien.

Bezichtigen honkbalpak
Velen maakten van de gelegenheid gebruik om de tentoongestelde honkbaluitrusting, waarvan een in een honkbalpak gestoken pop de blikvanger was, te bezichtigen.


Bron: Officieel Orgaan
v. & a.v. Gouda
29e jrg, nr. 5, nov. 1965


Realisatie:
Cees Vermeulen
Reageer zelf op deze pagina
Schrijf een reactie
Warning: include(includes_html/footerlinkjes.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /srv/pimbol/www/dossiers.goudanet.nl/dossiers.php on line 229

Warning: include(includes_html/footerlinkjes.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /srv/pimbol/www/dossiers.goudanet.nl/dossiers.php on line 229

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'includes_html/footerlinkjes.php' for inclusion (include_path='.:/var/php5/lib/php') in /srv/pimbol/www/dossiers.goudanet.nl/dossiers.php on line 229
X

nieuwsbrief

Meld je aan voor de digitale nieuwsbrief!