home
Goudanet zoekt in
• de catalogi van bibliotheek, streekarchief en museum;
• lokale internetsites;
• Tidinge van die Goude (fulltext);
• de Schatkamer (fulltext);
• landelijke bronnen;
• nieuwsbrieven, publicaties e.d. van Goudse cultuurhistorische organisaties

Strafcommissie

[17-04-09] 440-kanbloe.jpg

Foto: Kantine de Jodan Boys veld Bloemendaal


Verhaal van Toon de Frankrijker

Straf – in – scène

Wie kaatst kan de bal verwachten. Enige tijd geleden werd Toon voor een futiliteit uit het veld gestuurd. In zijn hele voetbalcarrière was dit nog nooit gebeurd. Hij begreep er niets van. Toon staat bekend als een sportieve voetballer, die zich nooit te buiten zal gaan aan onrechtmatigheden. “Ik had het er gewoon benauwd van”, zegt Toon. Een paar dagen na dit voorval gleed een deftige brief bij Toon in de bus. Of hij maar op woensdag in café – restaurant Ter Gouwe wilde komen, waar zijn zaak door de strafcommissie zou worden behandeld.

“Ik er heen”, zegt Toon, “met lood in m’n schoenen. Ik kom aan in dat restaurant en zeg tegen die over: “ik kom voor de strafcommissie”. De man kijkt me vreemd aan en zegt: “er is geen vergadering vanavond. Trouwens, ze vergaderen hier maar heel weinig.” Toen begon ik lont te ruiken. Vooral omdat er een belangrijke voetbalwedstrijd voor de televisie was. Toen ik de boel had uitgezocht bleek, dat ze me behoorlijk tuk hadden gehad. Cor Noorlander en nog een paar van die namen hadden toen de hele boel in scène gezet “.

Tweede wedstrijd
Toon heeft per traditie eens per jaar een glansrol in Jodan Boys. Hij vervult dan met verde de rol van Zwarte Piet. Dit jaar hebben ze hem hiervoor gepasseerd. 
“Ja, wat wil je”, zegt hij spijtig. Die jochies kennen me allemaal. Ze beginnen nu van “ha Toon” in plaats van “ha Zwarte Piet” te roepen. Als het eenmaal zover is moet je er maar mee stoppen, geloof ik. 
Het is niet zo dat Toon in het veld geen risico’s durft te nemen. Hij zet zich volledig in. Momenteel speelt hij in het achtste team. Hij laat zich ieder jaar keuren, maar er is voorlopig geen vuiltje aan de lucht. Onlangs – en dit is in Jodan Boys – kringen historisch – was een jonge knaap van 19 jaar zijn directe tegenstander. Deze jongen zag maar geen kans Toon voorbij te komen.
Tegen het eind van de wedstrijd zei de knaap tegen Toon, terwijl zijn tong bijkans op zijn schoenen hing: “Ik moet me eigenlijk schamen dat niet voorbij kan komen”. “Acht zei Toon toen, je hebt nog geluk. 
’s Is vandaag al m’n tweede wedstrijd”.


Bron: Holland Silhouet 1970 auteur P.G. den Broeder

[17-04-09] 200-toonfr.jpg

Toon de Frankrijker

Reageer zelf op deze pagina
Schrijf een reactie
Warning: include(includes_html/footerlinkjes.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /srv/pimbol/www/dossiers.goudanet.nl/dossiers.php on line 229

Warning: include(includes_html/footerlinkjes.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /srv/pimbol/www/dossiers.goudanet.nl/dossiers.php on line 229

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'includes_html/footerlinkjes.php' for inclusion (include_path='.:/var/php5/lib/php') in /srv/pimbol/www/dossiers.goudanet.nl/dossiers.php on line 229
X

nieuwsbrief

Meld je aan voor de digitale nieuwsbrief!