home
Goudanet zoekt in
• de catalogi van bibliotheek, streekarchief en museum;
• lokale internetsites;
• Tidinge van die Goude (fulltext);
• de Schatkamer (fulltext);
• landelijke bronnen;
• nieuwsbrieven, publicaties e.d. van Goudse cultuurhistorische organisaties

G.Z.C. kampioen van Nederland 1957

[28-06-09] 440-kampioen_gzc.jpg

Staande van links naar rechts: J. de Wilde, J. Weck, K. Wever,
J. Cabout.
Zittend: W. Beyderwellen, H. den Boer en C. v.d. Tooren


Alvorens dit bereikt werd, was er weer de gebruikelijk aanloop tot dit succes. In de centrale wintercompetitie werd het “winterlandskampioenschap” behaald.

Het traditionele internationale toernooi in het Spaardersbad werd een fraaie overwinning voor GZC. Om dit te bereiken was het nodig geweest van Hannover, Robben, KAZC en HZ&PC te winnen.

Het zevental dat deze successen behaalde speelde nog steeds in dezelfde opstelling als enkele jaren gelden, met dien verstande dat J. de Wilde de plaats van C.G. van Willigen ingenomen had.

Inmiddels waren de successen in de competitie van ons herenzevental zodanig geweest, dat wederom 1 punt uit twee wedstrijden nodig was om kampioen van Nederland te worden. Maar nu waren het de 2 moeilijkste wedstrijden die nog voor de boeg lagen. In de uitwedstrijd tegen AZPC werd de volle buit binnengehaald, maar tot de laatste seconde was de uitslag onzeker. Om een lang verhaal kort te maken: met de rust stonden we met 4-1 voor en dan….. AZPC liep in tot 3-4, GZC liep uit tot 3-5, AZPC liep in tot 5-5 en nog met een halve minuut te spelen: GZC liep uit tot 5-6!

Het eindsignaal weerklonk en GZC was voor de derde maal kampioen van Nederland.

s’ Maandags daaropvolgend was het sluitstuk van de competitie: de wedstrijd tegen HZ&PC. Een groot aantal toeschouwers was getuige hoe HZ&PC wederom geen kans kreeg HZC thuis een nederlaag toe te brengen.

Na afloop hetzelfde als in 1954, in open landauers met muziek naar “Kunstmin” voor een receptie en de feestviering.

Het Gouda Weekcomite had inmiddels besloten de GZC een grootse huldiging te brengen. Het was dan ook een volkomen verrassing voor de spelers, precies als in 1923, toen de deuren geopend werden en spelers met bestuur uitgenodigd werden een aubade in ontvangst te nemen van de militaire drumband, die speciaal in “Kunstmin” was gekomen om GZC een grootse militaire hulde te brengen. Er blijkt hier wel duidelijk de bijzondere plaats die de GZC in Gouda innam.

Daar stonden de kampioenen: J. Cabout, W. Beyderwellen, C. vd Tooren, H. den Boer, K. Wever, J. de Wilde, J. Weck en trainer J. Gravensteyn, geflankeerd door de bestuursleden. Ter hunner ere vond dit alles plaats.

De burgemeester Mr. Dr. K.F.O. James, prees de prestatie van de zeven jongens, waarbij de successen nog een extra accent verkregen vanwege de ongelukkige omstandigheden waaronder dit alles behaald werd. ´´ Ik kan U niet op korte termijn een zwembad beloven. Maar heeft juist die gebrekkige accommodatie het clubgevoel versterkt.´´ zo vroeg de burgemeester. En is juist het succes van nu er meer door waard?

Bron: C. Dijker
Warning: include(includes_html/footerlinkjes.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /srv/pimbol/www/dossiers.goudanet.nl/dossiers.php on line 229

Warning: include(includes_html/footerlinkjes.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /srv/pimbol/www/dossiers.goudanet.nl/dossiers.php on line 229

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'includes_html/footerlinkjes.php' for inclusion (include_path='.:/var/php5/lib/php') in /srv/pimbol/www/dossiers.goudanet.nl/dossiers.php on line 229
X

nieuwsbrief

Meld je aan voor de digitale nieuwsbrief!