home
Goudanet zoekt in
• de catalogi van bibliotheek, streekarchief en museum;
• lokale internetsites;
• Tidinge van die Goude (fulltext);
• de Schatkamer (fulltext);
• landelijke bronnen;
• nieuwsbrieven, publicaties e.d. van Goudse cultuurhistorische organisaties

Verhaal Toon de Frankrijker


Grammofoonplaten
"Ik denk nog wel eens met heimwee aan vroeger", vertelt hij. "Ik weet nog goed, dat we in Bloemendaal, waar we een stuk grond van een boer hadden gehuurd, een koppel koeien op het veld hadden lopen. Uiteraard deden die beesten normaal hun behoeften en dan keken ze niet zo krap waar ze die "grammofoonplaten" deponeerden. We ruimden die rommel natuurlijk zo goed moegelijk op, Maar ja, d'r bleef wel eens wat liggen.
"Op een keer gebeurde het dat zo'n klein, driftig, irritant mannetje, hij had de hele wedstrijd al lopen griepen, eindelijk de bal op rechts vrij kreeg. 
Nou hij neemt me daar toch een raam, rennen dat ie deed. Nou je begrijpt het al hé?
Hij komt alleen op de keeper af. Haalt uit voor het beslissende schot en .....
daar ging ie hoor. Onderuit. 
Van onder tot boven die knaap onder de smurrie.
Gebruld hebben we. Vriend en vijand lagen dubbel ".
Ik mocht hem niet en hij mij niet
Tussen al die koeien liep ook een stier. Een kreng van een dier, ik mocht als enige van de boer als de wedstrijden begonnen de koeien van het veld jagen. Die stier, het loeder, zette overal waar hij kon z'n tanden in. 
Er zijn heel wat colbertjes gesneuveld toen. Hij beet er gewoon een stuk uit. Op een keer dreef ik ze weer het veld af. De koeien gingen rustig weg maar die stier die wilde niet erg. Nou mocht ik hem niet en hij mij niet. 
En ik op hem af. Heel langzaam en maar naar hem kijken. Nou, eindelijk ging hij toch achteruit maar het beroerde was,'t rund ‘ liep zo de sloot in ...! 
We hebben het beest er met man en macht weer uit gesjord. Naderhand was ie zo mak al een lammetje".
Sam, een stier
Nog een koebeest speelde een rol in een ander smeuïg verhaal van Toon. Jaren terug waren er nog geen sanitaire voorzieningen op de voetbalvelden. Men waste zich toen in een slootje. Er lag een dikke balk over een sloot en op die balk staande pleegde men dan de baad activiteiten. 
Op een keer stond Sam Bouter, vrolijk een deuntje fluitend, zich te poedelen. 
Toon komt langs en roept ineens loeihard: 
"Sam, een stier!". 
Sam springt van schrik een meter hoog. Hij verliest zijn evenwicht en verdwijnt met zijn hele hebben en houden in de boerensloot .... !".


Bron: Holland Silhouet, auteur P.G. den BroederFoto: de Stier van de Jodan Boys


[28-01-09] 440-StierJodan.jpg

[28-01-09] 200-ToondeFra.jpg

Toon de Frankrijker

Reageer zelf op deze pagina
Schrijf een reactie
Warning: include(includes_html/footerlinkjes.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /srv/pimbol/www/dossiers.goudanet.nl/dossiers.php on line 229

Warning: include(includes_html/footerlinkjes.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /srv/pimbol/www/dossiers.goudanet.nl/dossiers.php on line 229

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'includes_html/footerlinkjes.php' for inclusion (include_path='.:/var/php5/lib/php') in /srv/pimbol/www/dossiers.goudanet.nl/dossiers.php on line 229
X

nieuwsbrief

Meld je aan voor de digitale nieuwsbrief!