home
Goudanet zoekt in
• de catalogi van bibliotheek, streekarchief en museum;
• lokale internetsites;
• Tidinge van die Goude (fulltext);
• de Schatkamer (fulltext);
• landelijke bronnen;
• nieuwsbrieven, publicaties e.d. van Goudse cultuurhistorische organisaties

Meteen kampioen!

Een veld in de Knip werd het nieuwe terrein van Excelsior en daar op begon het in 1906 zijn eerste competitie in de Goudse Voetbalbond. Het speelde daarin in de tweede klasse met Haastrecht, Schoonhoven, Boskoop en Olympia 3 en werd prompt kampioen, wat het eerste klasserschap van de GVB betekende.
In 1914 werd Excelsior kampioen van de Goudse Bond temidden van een grote schare supporters, die met de "Volharding" naar de beslissende wedstrijd in Alphen, waren gevaren. Des avonds was de " Harmonie "op de Goudse Markt stampvol feestvierenden. Excelsior was tot de Nederlandse Voetbalbond doorgedrongen. Het nam er noodgedwongen een andere naam aan, omdat er al een club van die naam, het Rotterdamse Excelsior, in de NVB speelde. En in dit jaar werd "Excelsior" daarom "Gouda", waaronder de jongens van de Veerstal geschiedenis zouden maken. Het werd officieel voetbal- en atletiekvereiniging "Gouda ", waarmee gezegd is, dat ook de atletiek in de belangstelling kwam.
Er zijn in de NVB moeilijke jaren gevolgd, maar succes bleef niet uit. In 1919 kwam het eerste kampioenschap in de NVB gevolgd door de promotie naar de tweede klasse, een gebeurtenis, die zich afspeelde op Gouda's nieuwe terrein aan de Karnemelksloot, een terrein voor enkele jaren, want in 1921 verhuisde de vereniging naar de Bloemendaalseweg. Negen jaren heeft Gouda daar gezeten en zijn eerste open tribune in gebruik kunnen nemen. In 1930 ging het naar de gemeentelijke sportterreinen aan de Graaf Florisweg en in 1938 kwam het op aan de Nieuwe Vaart, dat in 1949 eigendom van de vereniging werd.
Onderwijl had Gouda in 1921 de tweede klasse door degradatie verlaten om er in 1923 terug te keren, maar in 1925 lag het er weer uit. Enige malen kwam het sindsdien bovenaan in de derde klasse, maar de promotiewedstrijden, werden verloren. Maar wie lang doorhamert heeft succes: in 1927 kwam Gouda via een beslissingswedstrijd tegen ONA opnieuw in de tweede klasse. In 1931 werd het daarin Afdelingskampioen, maar in de promotiecompetitie met DHC en HFC om een plaats in de eerste klasse werd Gouda te licht bevonden.
Voor een jaar echter want het "Excelsior" uit de eerste levensjaren had niets aan kracht ingeboet. Ongeslagen trad Gouda in 1950 en in 1951 zou dat zich nog eens herhalen. Ook toen viel Gouda terug om een jaar later weer tweede klasser te zijn.

(bron: Goudse Courant)

Reageer zelf op deze pagina
Schrijf een reactie
Warning: include(includes_html/footerlinkjes.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /srv/pimbol/www/dossiers.goudanet.nl/dossiers.php on line 229

Warning: include(includes_html/footerlinkjes.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /srv/pimbol/www/dossiers.goudanet.nl/dossiers.php on line 229

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'includes_html/footerlinkjes.php' for inclusion (include_path='.:/var/php5/lib/php') in /srv/pimbol/www/dossiers.goudanet.nl/dossiers.php on line 229
X

nieuwsbrief

Meld je aan voor de digitale nieuwsbrief!