home
Goudanet zoekt in
• de catalogi van bibliotheek, streekarchief en museum;
• lokale internetsites;
• Tidinge van die Goude (fulltext);
• de Schatkamer (fulltext);
• landelijke bronnen;
• nieuwsbrieven, publicaties e.d. van Goudse cultuurhistorische organisaties

Gouda toegangspoort van het Groene Hart


Gouda heeft haar contact met de rivieroever groetendeels verloren. Dit is vooral het gevolg van het drukke verkeer langs de IJssel.


[13-08-09] 440-haven1_mist.jpg


Gelukkig worden er thans plannen gerealiseerd om hier verandering in aan te brengen en van Gouda weer een echte havenstad te maken.
Want de stad ligt op een knooppunt van vaarwegen. Het heeft niet alleen verbindingen met het Groene Hart maar het beschikt zelfs over een vrije verbinding naar zee.


Gouda kwam in de 12e eeuw tot ontwikkeling in een veenontginning nabij de samenvloeiing van de Gouwe en de Hollandsche IJssel.
Daarna werd Gouda als verbinding tussen de zuidelijke Nederlanden en de steden Leiden, Haarlem en Amsterdam een waterstad bij uitstek.
De binnenschutting verliep dwars door Gouda via de Havenmond naast het Tolhuis aan de Veerstal, de (getijden) Haven, De Donkere Sluis, de Gouwe en het Amsterdams Verlaat.


Deze historische plekjes zijn een bezoek meer dan waard.


Bron: Monumentale schepen, sfeervolle haven, historische havenstad. Uitgave Stichting Bihat, Gouda (2003)

Website MuseumhavenReageer zelf op deze pagina
Schrijf een reactie
Warning: include(includes_html/footerlinkjes.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /srv/pimbol/www/dossiers.goudanet.nl/dossiers.php on line 229

Warning: include(includes_html/footerlinkjes.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /srv/pimbol/www/dossiers.goudanet.nl/dossiers.php on line 229

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'includes_html/footerlinkjes.php' for inclusion (include_path='.:/var/php5/lib/php') in /srv/pimbol/www/dossiers.goudanet.nl/dossiers.php on line 229
X

nieuwsbrief

Meld je aan voor de digitale nieuwsbrief!